keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Opiskelusta

Kaikkien TTY:n vaihtareiden tarvitsee kirjoittaa vaihdosta palatessaan vaihto-opiskeluraportti, jonka tarkoituksena on mm. auttaa muita opiskelijoita vaihtokohteen valinnassa ja antaa vinkkejä seuraaville vaihtareille. Tämän blogitekstin olen kopioinut suoraan omasta vaihtoraportistani.

Paikalliset opiskelijat käyttävät koko vapaa-aikansa opiskeluun ja ottavat sen erittäin tosissaan. He opettelevat kaiken ulkoa ja tähtäävät parhaisiin arvosanoihin. Arvosanat tulevat Gaussin käyrän mukaan, joten kilpailu on kovaa. Välillä koko touhu vaikutti jopa hieman naurettavalta, ja esim. tenttiviikon lähestyessä kirjasto oli auki 24/7. 

Kurssien luennoitsijat olivat professoreita ja luentojen taso oli keskimäärin parempaa kuin TTY:llä. Professorit olivat ylpeitä saadessaan opettaa ja heitä todella kiinnostaa, oppivatko oppilaat. Myös opiskelijat olivat melko aktiivisia kysymään luennoilla ja usein luennoilla syntyikin hyviä keskusteluja. Luennoitsijat olivat myös todella kansainvälisiä. 

Itse kävin kolme kurssia, jotka olivat 3+4+4 creditiä eli 5+7+7 opintopistettä. Kaikki kurssit kestävät koko lukukauden. Jokaiseen kurssiin sisältyi luennot, harjoitukset ja yksi tai useampi harjoitustyö, mutta en pitänyt niitä kuitenkaan hirveän työläinä. Olin myös yllättynyt, ettei taso ollut niin korkea kuin opiskelijoiden työmäärän perusteella olisi luullut. Itse sain molemmista insinöörikursseistani melko vähäisellä työmäärällä arvosanaksi B:n. Tentit kestävät vain kaksi tuntia, ja tämän vuoksi on melkein mahdoton vastata kaikkiin tenttikysymyksiin. Minusta tentit mittasivat enemmänkin opiskelijoiden ulkoaopettelemiskykyä ja nopeutta kuin opitun tiedon soveltamista.

Käymäni kurssit:

ME3221 Energy Conversion Processes 
Kurssi oli termodynamiikan jatkokurssi ja se sisälsi myös voimalaitos- ja polttotekniikkaa sekä käsitteli turbiineja, kompressoreita, diffuusoreita ja suuttimia. Opiskelen energiatekniikkaa, joten osa asioista oli minulle entuudestaan tuttuja, mutta paljon uuttakin opin. Asiat myös käsiteltiin melko erilailla kuin mihin olen tottunut TTY:lla, joten silläkin tavalla koin kurssin todella hyödylliseksi. Kurssi sisälsi luennot, kaksi parityönä tehtävää harjoitustyötä ja lopputentin, joka oli 60 % arvosanasta. 

EG2401 Engineering Professionalism 
Kurssi oli paikallisille pakollinen massaluentokurssi, joka käsitteli insinöörin ammattiin liittyviä eettisiä kysymyksiä sekä immateriaalioikeuksia. Tällaista kurssia ei TTY:lla ole tarjolla, joten siksi päätin valita tämän. Kurssilla oli neljä eri luennoitsijaa, todella hyviä kaikki. Harjoituksiin piti jokaisen valmistaa aina muutaman minuutin esitys liittyen viikon aiheeseen, joka oli usein jokin insinöörityöstä aiheutunut onnettomuus, ja tarkoitus oli pohtia, mikä meni pieleen ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Tutorimme oli yksi kurssin professoreista, ja oli tarkka siitä, että kaikki todella osallistuivat keskusteluun ja väittelyyn. Mielestäni harkoissa syntyikin hyviä pohdintoja, ja ne laittoivat opiskelijat ajattelemaan asioita uudelta näkökannalta. Kurssiin kuului myös ryhmätyönä tehtävä harjoitustyö ja lopputentti, jonka osuus oli 50 %.

SSA1201 Singapore Society
Yllätyksekseni tämä ei ollutkaan suosittu vaihtarikurssi, vaan enemmän sosiologian kurssi paikallisille opiskelijoille. Luennot ja harjoitukset olivat mielestäni kuitenkin todella mielenkiintoisia, ja opin todella paljon sellasia asioita Singaporesta, joita ei muuten olisi tullut ajatelleeksikaan. Luennoitsija yritti kannustaa opiskelijoita suhtautumaan yhteiskuntaan kriittisesti ja toi esiin juuri epäkohtia, joihin tulisi puuttua. Kurssista oli luennot ja joka toinen viikko harjoitukset. Harjoitustyöt liittyivät kunkin viikon aiheisiin ja niiden pohjalta oli tarkoitus synnyttää keskustelua harjoituksissa. Opiskelijat eivät kuitenkaan tällä kurssilla olleet kovin keskustelunhaluisia, ja usein harkat menivätkin tutorin yksinpuheluksi. Vaihtarina myös jouduin usein silmätikuksi, ja minulta kysyttiin usein, miten minkäkin asian näin yhteiskunnassa ulkopuolisen silmin. Lisäksi jokaiseen aiheeseen liittyi artikkeli, eli luettavaa kertyi tällä kurssilla aika paljon. Lopputentin osuus oli 60 %. 
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti